28/9/08

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ...



27/9/2008
ΠΡΟΣ : ΥΠΕΧΩΔΕ
Υφυπουργό Στ. Καλογιάννη
ΚΟΙΝ: Ειδική Υπηρεσία
Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Θέμα : Νέο περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2008 και κατά την διάρκεια νεροποντής, από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ), διέφυγαν πετρελαιοειδή τα οποία κατέληξαν σε κανάλι της όμορης εγκατάστασης ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ).
Συγκεκριμένα, στο 26ο χιλιόμετρο της ΠΕΟΑΚ, στο ύψος της δεξαμενής 51 της ΠΕΤΡΟΛΑ, βρόχινα νερά αναμεμειγμένα με πετρελαιοειδή υπερπήδησαν την περιτοίχιση του διυλιστηρίου και πλημμύρισαν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για 2 περίπου ώρες. Τα ρυπασμένα με πετρελαιοειδή νερά κατέληξαν σε κανάλι εντός των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ διαμέσου του οποίου εκρέει φυσική πηγή στην θάλασσα. Τα πετρελαιοειδή συγκεντρώθηκαν εντός του καναλιού και απειλήθηκε θαλάσσια ρύπανση ενώ τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα στην θάλασσα.
Για 12 ημέρες και μέχρι την 23η Αυγούστου μεγάλα βυτιοφόρα εκτέλεσαν 57 δρομολόγια για την άντληση των ρυπασμένων νερών του καναλιού, ειδικά οχήματα εκτέλεσαν 74 δρομολόγια για των καθαρισμό φρεατίων ενώ φορτηγά εκτέλεσαν 27 δρομολόγια για τον καθαρισμό του καναλιού από πετρελαιοειδείς λάσπες, χώματα και καλάμια ( Επισυνάπτονται φωτογραφίες).
Επειδή, 40 ημέρες μετά δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση ούτε από την εταιρεία αλλά ούτε και από το Υπουργείο, ζητάμε να μας ενημερώσετε :
Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο σας από την εταιρεία για το εν λόγω περιστατικό σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους;
Γιατί δεν έχει κατασκευαστεί κατάλληλο δίκτυο απορροής για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την περισυλλογή των διαρροών πετρελαιοειδών με σκοπό να αποτραπεί η ρύπανση κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων;
Επίσης σας καλούμε να διατάξετε επιτόπια αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος – στην οποία επιθυμούμε να εκπροσωπηθούμε από εντεταλμένο εκπρόσωπό μας - προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης καθώς και να διερευνηθούν τα αίτια του σοβαρότατου συμβάντος.
Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι το σοβαρότατο περιστατικό εκροής πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ στις ακτές της ΠΥΡΚΑΛ που εκδηλώθηκε το 2004 συνεχίζεται, ενώ έχουν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που έχετε θέσει.