16/6/08

Parking στους δασικούς δρόμους

Την Κυριακή 15 Ιουνίου και ώρα 9:00π.μ., ανεξάρτητοι πολίτες του Χαϊδαρίου, συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται στον κόμβο της Λεωφόρου Αθηνών και της Γέφυρας του Σχιστού, που ανήκει στο Ποικίλο Όρος.


Η Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής καθώς και το Δασαρχείο Αιγάλεω, έχουν εκδώσει εντολή τοποθέτησης μπάρας στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία όμως είναι σκουριασμένη, βγαλμένη και πεταμένη λίγο πιο πέρα. Γίνεται δε εύκολα αντιληπτό, ότι είναι παρατημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον βρίσκεται σε αχρηστία. Το αποτέλεσμα είναι ο συγκεκριμένος χώρος να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και να χρησιμοποιείται, μαζί με μεγάλο μήκος του δασικού δρόμου, ως πάρκιν για την εξυπηρέτηση των πελατών της παρακείμενης επιχείρησης.

Θεωρήθηκε λοιπόν σκόπιμο να προστατευθεί η συγκεκριμένη περιοχή από εμάς τους ίδιους τους δημότες της, εφόσον οι δημοτικές και οι αστυνομικές αρχές δεν το κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό, και άρα απαραίτητο αφού δεν τους προσφέρει κανένα όφελος παρά μόνο κόστη. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η «μόδα» της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα, εξαντλείται μόνο σε προεκλογικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα.

Έτσι καταφέραμε να αποτρέψουμε την διέλευση και στάθμευση διαφόρων μηχανοκίνητων οχημάτων εντός της συγκεκριμένης δασικής περιοχής, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους οδηγούς για το νομικό καθεστώς, τη σημαντικότητα αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν συνειδητά ή ασυνείδητα, από τη διέλευση στην περιοχή.
Καθ’όλο το διάστημα της εκεί παραμονής μας, μας επισκέφθηκαν από το δασαρχείο, την αστυνομία καθώς και οι υπεύθυνοι (ιδιοκτήτες) από μεγάλη ψυχαγωγική επιχείρηση που λειτουργεί ακριβώς δίπλα.


Από το δασαρχείο μας ενημέρωσαν ότι ενώ η μπάρα τοποθετείται συνεχώς από τους ίδιους, υπάρχουν ‘’κάποιοι’’ οι οποίοι την βγάζουν εκτός λειτουργίας. Φυσικά η πραγματικότητα απέχει πολύ, δεδομένου ότι η μπάρα είναι ούτως ή άλλως εκτός λειτουργίας εφόσον είναι χαλασμένη. Επίσης γνωρίζουμε ότι το κόστος για την τοποθέτηση μίας καινούριας μπάρας ανέρχεται στα 1500 ευρώ, ποσό το οποίο δεν διαθέτει η δασική υπηρεσία, κατά πως φαίνεται, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Μήπως λοιπόν τελικά η απουσία της μπάρας σε όλα τα καίρια σημεία εξυπηρετεί άλλου είδους συμφέροντα? Γιατί αν το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό, τότε νομίζω ότι θα μπορούσαμε κι εμείς να συνεισφέρουμε, για να τους βγάλουμε από το οικονομικό αδιέξοδο.


Η αστυνομία από την άλλη, εξέφρασε την υποστήριξη και συμπαράστασή της, με την λογική ότι περπατάνε και οι ίδιοι στον συγκεκριμένο δασικό δρόμο, και γεμίζουν σκόνη και χώμα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η πρότασή τους δηλαδή εστιάζεται στο να πέσει και λίγο τσιμέντο για να μην σκονίζονται οι καθαρές στολές τους? Διότι αν υπάρχει η αμέριστη συμπαράστασή από πλευράς τους, όπως τονίσανε, τότε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες καθημερινά, ώστε να αποτρέψουν το παρκάρισμα εντός του δασικού δρόμου. Επίσης θα έπρεπε να είχαν ήδη τοποθετήσει τις ανάλογες ταμπέλες απαγόρευσης στάθμευσης, καθώς επίσης να κλείσουν και όλες τις υπόλοιπες εισόδους - εξόδους του δασικού δρόμου, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διέλευσης από πουθενά.

Τέλος, δεχθήκαμε και την επίσκεψη δύο ιδιοκτητών της παρακείμενης επιχείρησης. Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε, επειδή όντας οικολόγοι οι ίδιοι -διαθέτουν κατά πως μας είπαν βαρύγδουπο βιογραφικό για την διάσωση της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου αυτού-, θεώρησαν αναγκαίο να μας ενημερώσουν για τους εν γένει κινδύνους της περιοχής (κάτι το οποίο μας διαφεύγει?), με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αναχώρησή μας. Προφασιζόμενοι την συνειδητή προστασία της περιοχής από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μας τόνισαν ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να τους ευχαριστήσουμε, για την σημαντική τους οικολογική παρέμβαση και προστασία της περιοχής, η οποία εστιάζεται στα εξής σημεία:


Έχουν καθαρίσει τον γύρω χώρο του δασικού δρόμου (από μπάζα, σκουπίδια, κ.τ.λ.)
Έχουν τοποθετήσει μπάρα στην αρχή του δασικού δρόμου, καθώς επίσης
Έχουν βάλει και Πυροσβεστική φωλιά


Σε συνδυασμό με τις παραπάνω τόσο όμορφες και καλοπροαίρετες οικολογικές παρεμβάσεις, πρέπει να επισημανθεί ότι η δασική υπηρεσία έχει διαπιστώσει επίσης και το κόψιμο κάποιων δένδρων στο συγκεκριμένο σημείο. Γεγονός το οποίο εξυπηρετεί φυσικά και τα ιδία συμφέροντα της επιχείρησης, εφόσον οι υποδομές της για χώρους στάθμευσης έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Και για του λόγου το αληθές, ο χώρος στάθμευσής της επιχείρησης είναι περί τις 350 θέσεις, ενώ ο εισροή του κόσμου ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας!


Μετά το πέρας λοιπόν όλων των παραπάνω άκρως εποικοδομητικών επισκέψεων, κατά τη 14:00μ.μ., επανατοποθετήσαμε την ήδη υπάρχουσα χαλασμένη μπάρα, στην είσοδο του δασικού δρόμου όπου ανήκει, και αποχωρήσαμε. Την ίδια στιγμή οι επισκέπτες της επιχείρησης πλήθαιναν γεωμετρικά, με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο από τα παρκαρισμένα οχήματα, στην στροφή του σχιστού και στο πλησίον κομμάτι της Λεωφόρου Αθηνών. Μετά φυσικά την αποχώρησή μας, και όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η μπάρα τέθηκε και πάλι εκτός λειτουργίας, προφανώς από τις γιγαντόσωμες πέρδικες που ακόμα υπάρχουν στο Ποικίλο. Αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε ελάχιστη ώρα, ο δασικός δρόμος να ξαναγίνει χώρος στάθμευσης.


Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι αν με τόσο εξαιρετικά μικρή δυναμική ατόμων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στους ασυνείδητους που κυκλοφορούν ελεύθεροι γύρω μας, έστω και για 5 μόνο ώρες, τότε οι ελπίδες για την επιβίωση των λιγοστών δασών μας αναζωπυρώνονται, και μας δίνουν την δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με ίσως στο μέλλον ακόμα δυναμικότερες κινήσεις.

Διαβάστε την απόφαση του Νομάρχη για τις μπάρες κάνοντας κλικ παρακάτω.