28/6/08

Τριτοκοσμική κατάσταση στις ακτές του Σαρωνικού

Αντιγράφουμε από το magoulaonline,οι φωτό είναι δικές μας


Οι ακτές του Σαρωνικού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ελευσίνας και της Σαλαμίνας έχουν μετατραπεί σε νεκροταφείο πλοίων. Η παρουσία διαλυτηρίων πλοίων, που λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικές προδιαγραφές και μάλιστα εντός ανοιχτής θάλασσας είναι εν δυνάμει τοξικές βόμβες που δηλητηριάζουν καθημερινά τη θάλασσα. Κουφάρια σκουριασμένων πλοίων, επιπλέοντα, βυθισμένα ή ημιβυθισμένα στο νερό, πλαστικά σκοινιά και τόνοι απορριμμάτων διασκορπισμένων παντού, συνθέτουν ένα τριτοκοσμικό τοπίο.

Η διάλυση των πλοίων σε αυτά τα ανεξέλεγκτα διαλυτήρια εγκυμονεί τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη διαρροή τοξικών υλικών στο περιβάλλον. Τέτοιες τοξικές ουσίες περιέχονται κυρίως στα χρώματα με τα οποία βάφονται τα πλοία και εμποδίζουν την ανάπτυξη ζωής στα ύφαλα του πλοίου. Αυτές οι ουσίες όταν διαχυθούν στη θάλασσα νεκρώνουν ολόκληρες περιοχές. Μετρήσεις που έγιναν στο Σαρωνικό από περιβαλλοντικές Οργανώσεις για τον εντοπισμό της τοξικής ουσίας ΤΒΤ, κύριο συστατικό των χρωμάτων των πλοίων, έδειξαν υπερβάσεις των ορίων που προτείνουν διεθνείς συμβάσεις για την ουσία αυτή έως και 1,8 εκατομμύρια φορές.


Τα παλιά πλοία που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην περιοχή, περιέχουν επίσης και άλλα επικίνδυνα υλικά όπως αμίαντο, PCBs, κασσίτερο, καθώς και μεγάλες ποσότητες λάσπης πετρελαίου. Η εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για τη διάλυση και απόσυρση των πλοίων που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν, ώστε να σταματήσει η δηλητηρίαση της θάλασσας με τοξικές ουσίες.