24/6/08

Οι μέθοδοι της ΠΕΤΡΟΛΑ

*Ενημέρωση από την επιτροπή αγώνα του Θριασίου

Πέφτει χρήμααα...!! Ο ρυπαίνων πληρώνει … για να κάνει την δουλειά του !


Ανήμπορη να εξασφαλίσει με σοβαρά επιχειρήματα την συναίνεση της κοινωνίας του Θριασίου - για το καταστροφικό για το περιβάλλον του Θριασίου σχέδιο επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ - η ηγεσία των ΕΛΠΕ επιστρατεύει - μάταια - επιλήψιμες μεθόδους εκμαυλισμού των κατοίκων.
Με φορτικές τηλεφωνικές κλήσεις προς εκατοντάδες Δημότες κυρίως της Ελευσίνας, της Μάνδρας και της Μαγούλας , ανοίγει κρουνούς ατομικών «παροχών»:

Δωρεάν παροχή 500 λίτρων πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες.
Οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ.
Δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές για παιδιά σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους σε διαγνωστικά κέντρα της περιοχής κ.α

Ουδέποτε στο παρελθόν - τα υπό κρατικό έλεγχο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - είχαν επιδοθεί σε τέτοιες εξατομικευμένες μεθόδους και πρακτικές .
Αντίθετα, το ιστορικό ανάλογο ανακαλείται αυτόματα στη μνήμη των κατοίκων : η καταστροφική επιδρομή του Ι. Λάτση ( Ιδρυτή της ΠΕΤΡΟΛΑ) το 1968 στην Ελευσίνα συνοδεύτηκε από επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, όπου ξεφορτώθηκαν κιβώτια με ρολόγια και τρανζίστορς από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία προορίζονταν για τους φτωχούς εργαζόμενους της Ελευσίνας…
Η σημερινή - υπό Λατσικό έλεγχο - Διοίκηση των ΕΛΠΕ παραδίδει αξιοθαύμαστα μαθήματα «πράσινης» σκέψης και «εκσυγχρονιστικής» επιχειρηματικής πράξης!
Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…
Η πλήρης διαστροφή της αρχής « ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλεί » είναι γεγονός : Ο ρυπαίνων πληρώνει ... για να κάνει την δουλειά του!

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σημαίνει :

Άμεση απόσυρση των σχεδίων εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του διυλιστηρίου.
Αλλαγή καυσίμου και εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για πραγματική μείωση των ρύπων.
Εξαφάνιση των οσμών που πλήττουν καθημερινά τους οικισμούς της Ελευσίνας, των Εργατικών Κατοικιών και της Μάνδρας .
Ανάληψη της ευθύνης για τις διαρροές του διυλιστηρίου στο έδαφος και στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην θάλασσα και γενναία επένδυση για την προληπτική αντιμετώπισή τους καθώς και πλήρη εξυγίανση του εδάφους εντός και εκτός του διυλιστηρίου.
Ελεύθερη ζώνη ασφαλείας όλη η έκταση της πρώην Υαλουργίας OWENS μεταξύ του Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου ( ΠΥΡΚΑΛ ) και του Διυλιστηρίου .

Αυτήν την περιβαλλοντική ευθύνη των ΕΛΠΕ θα απαιτήσουν οι κοινωνικοί φορείς, οι Δήμοι , η Νομαρχία και οι κάτοικοι του Θριασίου στις 28 Ιουνίου με την Ολονύχτια Πολιτιστική Διαμαρτυρία τους έξω από το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Η συντονιστική γραμματεία