17/6/08

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ - ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΔΡΑΝΟΥΝ - Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.





Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
1. Στο Ποικίλο και τα άλση του Χαϊδαρίου δεκάδες χιλιόμετρα πλαστικών σωλήνων, που κάποτε είχαν τοποθετηθεί για το πότισμα δενδρυλίων αναδάσωσης. Όχι μόνο δε χρησιμοποιούνται αλλά και είναι κατεστραμμένα πια. Το υλικό τους είναι εύλεκτο και αποτελούν ιδανικό μέσο διάδοσης της φωτιάς, κάτι σαν το φυτίλι για τις εκρήξεις.
2. Στα άλση, ενάμισυ μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα ξερά χόρτα απλώνονται σε δεκάδες στρέμματα και το ύψος τους φτάνει μέχρι και ενάμισυ μέτρο. Επίσης: Πλαστικά μπουκάλια, γιάλινα μπουκάλια, γιαλιά σπασμένα, χαρτιά, σκουπίδια. Πυριτιδαποθήκη!
3. Υπάρχουν ακόμη δεξαμενές νερού χωρίς νερό. Στην περιοχή της Αφαίας υπάρχει και μία άχρηστη λόγω ρήγματος που έχει υποστεί.
4. Οι μπάρες που υποτίθεται ότι έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίζουν την είσοδο σε δασικούς χώρους μένουν ανοιχτές διαρκώς. Αποτέλεσμα: δασικοί χώροι αποτελούν την παράνομη προέκταση των ιδιωτικών πάρκιν επιχειρήσεων διασκέδασης και οι δασικοί δρόμοι χρησιμοποιούνται για να 'διευκολύνονται' εκατοντάδες τροχοφόρα ημερησίως.
5. Η 'δύναμη' πυροφύλαξης του δήμου αποτελείται από μόλις 14 άτομα. Δηλαδή δύο απογευματινές βάρδιες του ενός ατόμου σε καθένα από τα έξι σημεία που η δημοτική αρχή έκρινε ως πιο σημαντικά. Το πρωί η πυροφύλαξη ανατίθεται στο προσωπικό καθαριότητας, για δε το βράδυ δεν υπάρχει καμία θεσμοθετημένη φύλαξη.
6. Και οι φωτιές άρχισαν. 15 Ιουνίου η πρώτη στο όρος Αιγάλεω, περιοχή Αφαίας.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Εσωτερικών, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΑΣΔΑ, δήμος) έχουν το περιβάλλον στον πάτο της κλίμακας αξιών τους δεν είναι τυχαίο. Αποδεικνύει την ανικανότητα, την ανευθυνότητα αλλά και τη δολιότητα, σε πολλές περιπτώσεις, των ιθυνόντων, τη συνειδητή εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση τι νόημα έχει η κριτική και οι καταγγελίες;
Αξίζει, ως ένα βαθμό, να υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις των αρχών και να απαιτούμε τη λήψη μέτρων. Και πολλές συλλογικότητες του Χαϊδαρίου το έχουμε ήδη κάνει. Υπάρχει ίσως και η ελπίδα ανταπόκρισης σε κάποιοες περιπτώσεις.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, τον πιο αποφασιστικό ρόλο για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών θα τον παίξουν οι ομάδες πυροφύλαξης των ίδιων των πολιτών. Γιατί εμείς κυρίως (αν όχι μόνο) έχουμε συμφέρον να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τα δάση μας.
Γι' αυτό χρειάζεται, όλοι όσοι μπορούμε, να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσία αυτών των ομάδων, σε βάρδιες κυρίως βραδινές και σε νευραλγικά πυροφυλάκια.
Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια ας στείλουν ένα e-mail στο
diakinxaid@gmail.com, δηλώνοντας τα παρακάτω στοιχεία:
Ονοματεπώνυμο
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Διεύθυνση
Η εθελοντική πυρασφάλεια αφορά τους μήνες από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένες μέρες και ώρες θα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του δήμου.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων! Η συμμετοχή σας έχει τεράστια αξία!