2/3/08

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 24/2/08. ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

Μετά τους 2000 “παραπληροφορημένους” (έτσι επιμένει να μας αποκαλεί ο δήμαρχός μας) πολίτες που στις αρχές Ιανουαρίου βάλαμε την υπογραφή μας για την ακύρωση του έργου της Περιφερειακής οδού Δάσους-Δαφνίου, ήρθαμε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου άλλοι 300, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να υπογράψουμε και με ένα δέντρο ο καθένας. Η συνοδευόμενη από αστυνομικούς προειδοποίηση του ΨΝΑ ότι προσβάλλεται η ιδιοκτησία του νοσοκομείου και η απειλή ότι θα επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις δεν πτόησε κανέναν αντίθετα, κατάλαβαν οι ίδιοι τελικά πόσο μεγάλη πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα θα ήταν η επέμβαση της αστυνομίας. Από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο Χαϊδάρι τα τελευταία πολλά χρόνια, αν όχι η μεγαλύτερη! Και η συμμετοχή των πολιτών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει η αναβολή που επέβαλαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες της 17ης Φεβρουαρίου και που μείωσε την εμβέλεια της καμπάνιας μας: παρά τις διορθωτικές ενέργειες μας πολλοί Χαϊδαριώτες δεν έγινε δυνατόν να ενημερωθούν για την αλλαγή της ημερομηνίας.


Η δενδροφύτευση έγινε. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί κι άλλη στις αρχές Ιανουαρίου από μέλη και λίγους φίλους της Διαρκούς Κίνησης. Τότε “κάποιοι άγνωστοι” μπήκαν σαν κλέφτες και τα ξερίζωσαν. Αυτή τη φορά όμως η δενδροφύτευση εκφράζει τη βούληση χιλιάδων πολιτών και απέναντι σ’ αυτούς είναι υπεύθυνη η δημοτική αρχή, αυτή, κατά κύριο λόγο, μένει έκθετη σε περίπτωση δολιοφθοράς. Το ενδιαφέρον των κατοίκων του Χαϊδαρίου είναι τόσο μεγάλο, ώστε ακόμα και οι συμπολίτες που λόγω της αναβολής δεν κατάφεραν να είναι παρόντες στη δενδροφύτευση εκδήλωσαν ύστερο ενδιαφέρον και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την περιφρούρηση του δενδροφυτευμένου χώρου και την περιποίηση των δενδρυλλίων. Ήδη πολλοί μαθητές αναλαμβάνουν δράση άμεσα!
Είναι μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι οι πολίτες που συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στη διαρκή προσπάθεια ως την τελική ακύρωση του έργου “Περιφερειακή οδός Δάσους-Δαφνίου” έδειξαν πως έχουν συνείδηση των συμφερόντων που παίζονται, είναι νέοι στη πλειονότητά τους, ενθουσιώδεις, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, από όλο το φάσμα των ιδεολογικών και πολιτικών αποχρώσεων, και, κυρίως, διαθέσιμοι και για μελλοντικές δράσεις.


Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα: Η δημοτική αρχή δείχνει να επιμένει για την Περιφερειακή Δάσους-Δαφνίου, τα πρώην στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ πάνε να γίνουν πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα, ο Σκαραμαγκάς ετοιμάζεται για λιμάνι, το Ποικίλον όρος το διεκδικούν εκκλησιαστικά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, η σιδηροδρομική γραμμή της ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη ξεσκίσει το βουνό και τα δάση, το Θριάσιο ετοιμάζεται να “υποδεχτεί” τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ-RWE.
Η θετική δράση μας στην περίπτωση της Περιφερειακής Δάσους-Δαφνίου είναι μια ένδειξη ότι οι πολίτες του Χαϊδαρίου και των γύρω περιοχών συνειδητοποιούμε πόσο απειλείται η ζωή μας κι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε.