16/10/08

Λίμνη Κουμουνδούρου. Οι πρώτες αντιδράσεις…

...μετά την δημοσιοποίηση κειμένου*, που επιμελήθηκαν ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και η Διαρκής Κίνηση, σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα της Λίμνης Κουμουνδούρου και την επικείμενη επιδείνωση τους,
ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης σχετικά με την Λίμνη Κουμουνδούρου και την μεταφορά δεξαμενών πετρελαίου στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη.
*το κείμενο συντάχθηκε από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό της Διαρκούς Κίνησης στα πλαίσια συνεργασίας για την υπεράσπιση της Λίμνης.


Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή:


Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών 16/10/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης

Θέμα: Παραμένει άλυτο το πρόβλημα των δεξαμενών καυσίμου στο Πέραμα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε με έγγραφό του στις 18.04.2008 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρηθεί το στρατόπεδο «Ξηρογιάννη», στη λίμνη Κουμουνδούρου, για τη μετεγκατάσταση από το Πέραμα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών . Οι δεξαμενές θα καλύπτουν έκταση 110 - 165 στρεμμάτων και η συνολική χωρητικότητα τους θα είναι 250.000 κ.μ. πετρελαιοειδή.

Το στρατόπεδο Ξηρογιάννη, στη λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), βρίσκεται μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Ποικίλου Όρους. Το Ποικίλο Όρος αποτελεί το δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και είναι το φυσικό όριο με το Θριάσιο Πεδίο. Είναι μια περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο και η τελευταία ελπίδα (ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας ) για τη διατήρηση ανεκτού περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική.

Η εν λόγω εγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων, έρχεται να προστεθεί στον κύκλο των καταστροφών που έχει υποστεί το Ποικίλο Όρος από την ήδη υπάρχουσα βιομηχανική δραστηριότητα (τις δεξαμενές διυλιστηρίων Ασπροπύργου - Ελευσίνας, τις χαλυβουργίες καθώς και τις μονάδες επεξεργασίας χημικών ουσιών) και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον . Η λίμνη Κουμουνδούρου, ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, έχει μετατραπεί σε τοξικό βούρκο.

Σήμερα στο Θριάσιο αποθηκεύονται πάνω από 10.000.000 τόνοι υγρά και αέρια καύσιμα, ενώ η περιοχή παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης στην Ευρώπη. Ο Ασπρόπυργος έχει ήδη πληρώσει το τίμημα της ανάπτυξης όλης της χώρας, καθώς εδώ παράγεται το 40% του εθνικού προϊόντος και διακινείται το 80% των πετρελαιοειδών.

Με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη ουσιαστικά επιτυγχάνεται η ανάπλαση του Περάματος μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του Θριάσιου. Γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρεται χωρίς πραγματικά να επιλύεται.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Για ποιους λόγους δεν έχουν υλοποιηθεί οι παλαιότερες μελέτες ανάπλασης της λίμνης Κουμουνδούρου, με σκοπό την οικολογική και αρχαιολογική ανάδειξή της ;
• Έχει προχωρήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παραχώρηση του στρατοπέδου «Ξηρογιάννη» στη λίμνη Κουμουνδούρου στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, και αν ναι, σε ποια θέση;
• Τί μέτρα θα ληφθούν, ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής ;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης.



Διαβάστε και στο magoulaonline κλικάροντας τον τίτλο.