20/2/10

Mονάδα ηλεκτροπαραγωγής 880 ΜW στη Χαλυβουργική


φωτογραφία από το blog http://thriasiofoto.blogspot.com

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προχωρεί η Χαλυβουργική με αντικείμενο την επιλογή του μηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού (880 μεγαβάτ) που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στην Ελευσίνα. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την συμμετοχή και της ΔΕΗ με ποσοστό 49%. Ωστόσο, πηγές της αγοράς φέρουν ως ειλημμένη απόφαση της Χαλυβουργικής να προχωρήσει στην επένδυση ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία για οποιοδήποτε λόγο η ΔΕΗ υπαναχωρούσε από τον αρχικό σχεδιασμό (συνέχεια….)


Αντί για πολιτικές ενίσχυσης της περιβαλλοντικής αποσυμφόρησης του Θριάσιου επιλέγονται πολιτικές αύξησης των δραστηριοτήτων και της ρύπανσης.

-Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !
-Οι μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη με σκουριές και απόβλητα της Χαλυβουργικής θαλάσσια έκταση 102 στρ.
-Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο! Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης ως προς τα Οξείδια του αζώτου τουλάχιστον κατά 75% !
-Θα οδηγήσουν σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας αφού έχει αποδειχθεί ότι η ρύπανση της περιοχής μας μεταφέρεται με δύο μηχανισμούς στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών
-Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !
-Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα (4,4 – 5 Κg/y) υδραργύρου που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
-Θα υπάρξει περαιτέρω ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις διαδικασίες ψύξης των μονάδων
- Η μονάδα θα εκβάλλει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην θάλασσα και εν μέρει στην ατμόσφαιρα.

από το blog http://thriasiosos.blogspot.com/