21/10/16

Πεταλούδες του όρους Αιγάλεω - Ποικίλου



Γράφει ο Τάσος Λύτρας 
Νομικός περιβάλλοντος, Φυσιοδίφης, Ερευνητής του όρους Αιγάλεω – Ποικίλο 

Οι ημερόβιες πεταλούδες, εκτός από την ομορφιά τους, είναι πολύ σημαντικές για την λειτουργία ενός οικοσυστήματος. Χρησιμοποιούνται ως δείκτες βιοποικιλότητας προκειμένου να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών πιέσεων στα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι πεταλούδες κινδυνεύουν από την καταστροφή των βιοτόπων τους, την χρήση φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την παράνομη συλλογή και το διαδικτυακό εμπόριο. 

Πολλά είδη πεταλούδων περιλαμβάνονται σε καταλόγους προστασίας. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα αφού δεν συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα και οι υπηρεσίες που ασκούν διαχείριση στα φυσικά οικοσυστήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περισσότερα δασαρχεία, τα οποία, πέρα από την υποστελέχωσή τους, δεν έχουν ούτε γνώση, ούτε κουλτούρα περιβαλλοντικής προστασίας. 

Από τις πεταλούδες που πετούν στο όρος Αιγάλεω – Ποικίλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα είδη Gonepteryx rhamni, Papilio alexanor, Thymelicus acteon και Zerynthia polyxena που η προστασία τους προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία. 

Το αρμόδιο δασαρχείο Αιγάλεω, απ’ ότι φαίνεται, αγνοεί την ύπαρξή τους, αφού όχι μόνο κανένα διαχειριστικό σχέδιο δεν έχει εκπονήσει για την προστασία της βιοποικιλότητας που περιλαμβάνει το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, παρ’ όλο που έχει τέτοια υποχρέωση από διάταξη νόμου, αλλά αντίθετα με ευθύνη του έχει μειωθεί δραστικά η έκταση του καταφυγίου άγριας ζωής σ’ αυτό.

Ας ελπίσουμε ότι ο σχετικά πρόσφατος χαρακτηρισμός του όρους Αιγάλεω – Ποικίλο ως περιφερειακού φυσικού πάρκου θα οδηγήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος προστασίας του και στην υπαγωγή του στο δίκτυο προστατευόμενων ορεινών όγκων της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο και να ληφθούν πρακτικά μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος του και της, πράγματι πλούσιας, βιοποικιλότητας που περιλαμβάνει. 

Η αναγνώριση των ειδών έγινε με επιτόπια παρατήρηση στο πεδίο και φωτογράφηση, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και την πολύτιμη βοήθεια του Λάζαρου Παμπέρη (συγγραφέα του έργου «Οι πεταλούδες της Ελλάδας») τον οποίο και δημόσια ευχαριστώ.

(Πολλά ονόματα είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα ομηρικά έπη)

Δείτε τις πεταλούδες ΕΔΩ.