15/2/14

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας του FLEXICOKER στην Ελευσίνα!




Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας για την διακοπή λειτουργίας της μονάδας 32   (Flexicoker). Τα ΕΛΠΕ μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, την παραγγελία εισαγγελικής έρευνας, προφανώς φοβούμενα την εξέλιξή της, τον κίνδυνο να γνωστοποιηθούν ευρύτερα και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους και, φυσικά, το αίτημα της ΕCOELEUSIS  για τη  διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης (SEVESO II) έδωσαν αργά το βράδυ χθες, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ολοσέλιδη (πληρωμένη) καταχώριση στον Τύπο απολογούμενα για το περιστατικό και ανήγγειλαν νέα διακοπή λειτουργίας της «στρατηγικής σημασίας» μονάδας.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ως δια μαγείας, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από τους τίτλους που επιθυμούσαν τα ΕΛΠΕ: «Κανένας κίνδυνος από την παραμόρφωση του αντιδραστήρα»! Με την μακροσκελή καταχώρηση επιχειρείται ανεπιτυχώς η αιτιολόγηση του κλεισίματος …«για απολύτως προληπτικούς λόγους» καθώς η εταιρεία «έλαβε υπ’ όψη την ευαισθησία που ευλόγως υπάρχει στην κοινή γνώμη, στην τοπική κοινωνία και στην Ελληνική Πολιτεία για ανάλογα περιστατικά…». Υπενθυμίζεται ότι μόλις έξι ημέρες πριν, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εταιρεία χαρακτήριζε το πρόβλημα της παραμόρφωσης του αντιδραστήρα της μονάδας «ως κοινό τεχνικό πρόβλημα» στο οποίο δόθηκε «δυσανάλογη έκταση και βαρύτητα …δημιουργώντας αίσθηση ανησυχίας στους πολίτες των όμορων περιοχών με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων»!
Έκθετη η διοίκηση του διυλιστηρίου καλείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ομολογήσει την πραγματικότητα. Μέσα στους 16 μήνες λειτουργίας της η «Στρατηγικού χαρακτήρα» μονάδα 32,  Θερμικής Πυρόλυσης (Flexicoker), του Διυλιστηρίου της Ελευσίνας, διακόπτει για δεύτερη φορά την λειτουργία της λόγω βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο είτε αυτή καθεαυτή την παραγωγική διαδικασία είτε την ασφάλεια της εγκατάστασης προκαλώντας στον Όμιλο των ΕΛΠΕ σημαντική οικονομική ζημιά. Όλοι γνώριζαν τις συνεχείς «πτώσεις»  της μονάδας με τα συνεπακόλουθα ρυπαντικά επεισόδια, τα περιστατικά φωτιάς και τα ατυχήματα,  όλοι γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου η επόμενη διακοπή λειτουργίας. Ωστόσο η εταιρεία παρέβλεπε το γεγονός. Η ψευδεπίγραφη «πράσινη και ασφαλής επένδυση» των ΕΛΠΕ περνάει δύσκολες ώρες. Το ίδιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ.
Συνέχεια στο Ecoeleusis